Bretelswinkel.be by E.L Cravatte
 • Sinds 2004 dé Specialist
 • Binnen 30 dagen retourneren
 • Óók zakelijk bestellen
 • Veilig online betalen

Een smoking dragen

Een smoking wordt in ieder geval gedragen wanneer er black tie op de uitnodiging staat, maar ook bij gala's en chique (bruilofts)feesten kun je er van uit gaan dat er een smoking verwacht wordt.  

smoking met bretels dragen 

Wat zijn de kledingvoorschriften van een smoking?

Alhoewel een smoking officieel geen strikte regels kent, want door niemand vastgelegd en in de loop der tijd is dit kostuum nogal eens veranderd, kun je voor een strikte naleving de onderstaande etiquette aanhouden. Maar voel je vrij naar eigen smaak je outfit aan te passen. Kies bijvoorbeeld voor een gekleurde of een witte vlinderstrik, draag een gekleurd pochet of kies voor een gekleurde cummerband als je over een strakke buik beschikt. Juist mannen die een eigen touch aan de smoking geven interpreteren de dresscode zoals het hoort. 

 • Jas

Houd je smoking jasje zo donker mogelijk, bijvoorbeeld diep donkerblauw of zwart. Een smoking jas heeft openstaand revers in glanzend satijn en een borstzak.

 • Pochet

Het pochet is wit en liefst van zijde. Steek het pochet nonchalant in je borstzak of vouw het naar je eigen smaak juist strak op. 

 • Broek

Kies voor een wollen pantalon in dezelfde kleur als het jasje. Aan de buitenkant van de broekspijpen zit een satijnen bies op de zijnaden.

 • Overhemd

Het overhemd is wit en heeft een openstaande kraag, alhoewel deze kraagvorm - ook wel vadermoordenaar - genoemd, zeker niet verplicht is. Veelal heeft een smoking overhemd een blinde sluiting waardoor de knopen niet zichtbaar zijn en beschikt het hemd over dubbele manchetten waardoor je een mooi paar manchetknopen kunt dragen. 

 • Bretels

Bij een smoking hoor je geen riem te dragen. Een echte smoking broek heeft dan ook geen lussen. Aan de binnenkant vind je namelijk knoopjes om bretels aan te bevestigen. Kies voor donkere bretels, bijvoorbeeld donkerblauw of zwart. Maar we benadrukken nog een keer dat je een smoking best wat vrijer mag interpreteren, ga bijvoorbeeld voor opvallend rood of voor een klassiek polka dot dessin. 

 • Strik

Bij een smoking wordt een zwarte satijn zijden strik gedragen, het liefst een zelfstrikker. Maar wil je variëren, kies dan bijvoorbeeld voor een witte of een rode vlinderstrik. 

 • Cummerband

Een cummerband is een soort sjerp voor om je taille. Hij is zeker niet verplicht maar wil je hem toch dragen dan is zwart de meest gebruikelijke kleur. Tegenwoordig zijn cummerbands in werkelijk alle kleuren en dessins verkrijgbaar, naar je persoonlijke smaak kun je gerust een andere kleur kiezen. Let wel dat met een opvallend rode cummerband je de aandacht op je taille vestigt, niet ideaal als je de sportschool niet regelmatig een bezoekje brengt. 

 • Schoenen

Draag lage zwarte lakschoenen met veters. 

Nice to know

 • Het woord smoking komt van het Engelse woord smoking. In vroegere tijden trokken de heren zich na het diner terug met een pijp of sigaar waardoor hun jasje de rooklucht op nam.
 • In Amerika wordt smoking een tuxedo genoemd.
Goed product en snelle levering.
Tim
De das en sokken en pochetten waren van hele fijne stof en fijne zijde, de das valt heel mooi
Schraepen Leonarda
Na een goed jaar gedaan te hebben met een paar goedkope bretels, vond ik dat het tijd was om eens een degelijker paar aan te schaffen. Ik ben enorm tevreden met mijn aankoop. De levering verliep vlot en ik voel enorm hard het verschil tussen deze bretels en mijn oude paar op vlak van comfort en vooral stevigheid.
Serafina
De levering was perfect. De bretels zijn prima. Zeer goede kwaliteit.
paul Embrechts
De levering was ok. De goederen (bretels) zijn prima.
paul Embrechts
De levering was ok. De goederen (bretels) zijn prima.
paul Embrechts

Betaal veilig online

×